Kupiłam sobie to cudo i już wypróbowałam.
Gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu. Potrawa piecze się w piekarniku a właściwie gotuje się na parze. Można w nim również piec chleb.
Ja przygotowałam swoje ulubione udo indycze, bez dodatku tłuszczu.
SKŁADNIKI:
- udo indycze
- zioła i przyprawy do wyboru ( u mnie majeranek, czosnek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz)
- warzywa do wyboru ( u mnie cebula, cukinia, pory, marchewka)
PRZYGOTOWANIE
1. Udo zalałam solanką na noc
2. Do naczynia włożyłam obsuszone i doprawione udo i wstawiłam do zimnego piekarnika. Naczynie gliniane nie można wstawiać do gorącego pieca.
3. Po ok 40 minutach dodałam warzywa i piekłam ok 20 minut. Trzeba sprawdzić czy mięso jest miękkie , a warzywa osiągnęły pożądaną chrupkość.
Mięso pieczone w ten sposób jest mięciutkie, można je rozłożyć na pojedyncze włókna. Wszystko piecze się we własnych sokach, nie użyłam żadnego tłuszczu. Doskonałe danie dla odchudzających się lub starszych ludzi mających problemy z cukrzycą czy trawieniem lub tylko dbających o swoją sylwetkę.
A tak wygląda pieczona w tym glinianym naczyniu karkówka. Jest soczysta i rozpada się na włókna.
Nareszcie mam sposób na kruche mięso. Następnym razem upiekę wołowinę. Bardzo jestem ciekawa rezultatu. Oczywiście podzielę się nim na blogu.
Nareszcie mam sposób na kruche mięso. Następnym razem upiekę wołowinę. Bardzo jestem ciekawa rezultatu. Oczywiście podzielę się nim na blogu.
Ciociu wygląda ciekawie ale pózniej sprawdź mail tam wysłałam Ci Zdjecie Jacusia udek indyczych z niedzielnego obiadu.
OdpowiedzUsuń