poniedziałek, 28 października 2019

CZYTAM LISA GENOVA ' ŻYCIE ZA WSZELKĄ CENĘ "





Odkryłam Ją, Lisa Genova, amerykańska pisarka, autorka znanego "Motyla", według której to powieści powstał film. Filmu nie widziałam, a znajomość z Lisą rozpoczęłam od jej kolejnej powieści - "Zycie za wszelką cenę".
Lisa Genova jest doktorem nauk medycznych, specjalizuje się w neurobiologii.
Bohaterów jej powieści dotykają neurologiczne choroby - Alzheimer, ALS , czyli stwardnienie zanikowe boczne.
Zycie za wszelką cenę to zapis kilku ,ostatnich miesięcy życia, młodego mężczyzny, którego zaatakowała ALS. Był światowej sławy pianistą, z dnia na dzień musiał pożegnać się z dotychczasowym życiem a jego egocentryzm doprowadził go do samotności.
Jest to przejmująca opowieść ,łącząca szczegóły medyczne z przyjmującą, emocjonalną opowieścią.
Na okładce znajdujemy  takie zdanie  "Nowa ,mistrzowska powieść autorki Motyla". I  to mistrzostwo widać  w każdej scenie, w każdym zdaniu. Bardzo polecam twórczość Lisy Genova,tym którzy jeszcze nie trafili na jej twórczość.

poniedziałek, 21 października 2019

CZYTAM ROMAIN GARY " OBIETNICA PORANKA"





Romain Gary, pisarz francuski urodzony w 1914 roku w Rosji, mieszkała z matką w Wilnie, Warszawie aby w końcu osiąść we Francji. Często biografowie piszą ,że pochodził z Polski. Nie do końca tak, był nieślubnym dzieckiem , jego rodzice to Żydzi - ojciec był już żonaty więc jego imię było ukrywane. Przebywał przez pewien czas w Polsce, znał język ale nie identyfikował się z Polską.
W czasie wojny służył w lotnictwie, później był konsulem w Kalifornii i pisał. Zmarł w 1980 roku.
Powieść Obietnica poranka powstała w 1960 roku, jest autobiografią pisarza, a  jej motywem przewodnim jest relacja matka- syn, ogromna miłość, oddanie ale i obciążenie.
Syn od wczesnych lat dziecięcych słyszał,że będzie kimś ważnym, kimś wielkim, znanym na całym świecie. Syn, dorastając miał zawsze przed oczami matkę, która pokładała w nim ogromne nadzieje, starał się ich nie zawieść. Nawet podczas wojny, w chwilach ogromnego zagrożenia śmiercią widział Ją jak mówi- dasz radę, muszę Cię zobaczyć w glorii chwały i zwycięstwa.
Matka była mu całkowicie oddana, wychowując samotnie, w trudnych czasach i warunkach  nieślubnego syna, oddała swoje siły, aby mu zapewnić przyszłość.
Niezwykle wzruszający jest fakt, iż w czasie gdy syn walczył w Afryce ona zmarła, ale zostawiła ogromną ilość listów, wysyłanych przez jej przyjaciółkę do syna, tak aby on nie wiedział o jej śmierci i ,tam na froncie, miał od niej wsparcie.
Jest to pierwsza powieść tego autora, którą przeczytałam. Piszę zajmująco, momentami dowcipnie.
W najbliższym czasie będę szukać innych dzieł tego pisarza. Zaineresował mnie.

sobota, 31 sierpnia 2019

ZUPA KREM Z CUKINII Z MIĘTĄ PERFECT MIX





Zupa krem z cukinii z miętą.

Przepis na zupę z cukinii na tym blogu już był, i to chyba, nie jeden. Znów mamy porę cukiniowych żniw i trzeba ja jeść, nie ma rady. Znalazłam na cookidoo ten właśnie przepis. Mięta dodaje  zupie świeżości, mnie smakowała, podałam z grzankami z chleba, które robię sama, nie marnując w ten sposób czerstwego chleba.

SKŁADNIKI

100 g cebuli
30 g masła
800 g cukinii
500 g wody
1 łyżka koncentratu warzywnego-ja użyłam Winiary
1/2 łyżeczki soli, pieprz
5-10 g listków mięty

1. Cebula i masło - miksujemy 5s/obr.5 , następnie dusimy 3min/120 st./obr.1

2.Dodajemy cukinie pokrojona, wodę, przyprawy (oprócz mięty)
rozdrabniamy 3s/obr 5, gotujmy 20min/120st./obr 1

3. Dodajemy miętę, miksujemy 1 min/obr 4-10




środa, 14 sierpnia 2019

PRZECIER POMIDOROWY PM PERFECT MIX




PRZECIER POMIDROWY robiłam w PM pierwszy raz. Polecam, bo to szybki i nie pracochłonny sposób na ten zimowy rarytas.
Miałam około 2,5 kg pomidorów. Robiłam na dwa razy.
1. Pomidory pokroiłam niedbale i gotowałam z użyciem łyżki oleju do czasu, aż się zaczęły rozpadać   -  40min/obr.1/100stopni
2. Doprawiłam 1 łyżeczką soli i 1 płaska łyżką cukru - ilości dotyczą całości, czyli 2,5 kg pomidorów
3. Miksowanie 30 sek/12obr
4. Zmiksowany przecier gotowała jeszcze na kuchence. Wybrałam tradycyjne gotowanie, aby mieć kontrolę, chodzi o zredukowanie płynu. Jak zgęstniał, przelałam do słoików, łyżka oleju na wierzch i pasteryzowałam w piekarniku - 30 minut w 110 st.

piątek, 2 sierpnia 2019

CZYTAM - MAGDALENA LOUIS "SONIA"




Dawno mnie nie było w tej zakładce, co nie znaczy, że nie czytałam. Miałam trudny czas i czytałam głównie lekkie kryminały. Zaliczyłam w ten sposób całą sagę kryminalną norweskiej autorki Camilly Lackberg. Bardzo popularna pisarka i słusznie, bo jej kryminały  łączą dwa rodzaje powieści - kryminał i  tzw. obyczajówkę. Każda z powieści skonstruowana jest podobnie. Współczesne tragiczne zdarzenie autorka łączy z historią rodziny, ludzi, która miała miejsce sto czy kilkadziesiąt lat temu. W ten sposób śledzimy dwa watki, które na koniec łącząc się wyjaśniają zagadkę zbrodni.

Dziś chcę zaproponować inną powieść. Polska pisarka, dziennikarka i tłumaczka wydała koleją powieść zatytułowaną Sonia. Największe zło zostaje w rodzinie.
Co jest tym złem. W tym przypadku to głośna dziś sprawa pedofilii. Jest  to zapis przyjmujących losów dwóch dziewczynek i ich rodzin. Zadajemy pytanie - CO MUSI SIĘ WYDARZYĆ ŻEBY DOROŚLI  UWIERZYLI W KRZYWDĘ WYRZĄDZONĄ DZIECKU?

czwartek, 25 lipca 2019

CUKINIA KISZONA





Cukinia kiszona, zrobiona i już spróbowana. Jest ostra w smaku, no taka ostro-kwaśna.


SKŁADNIKI
1 cukinia na 1 słoik
1 liść laurowy
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół, u mnie był tymianek
1 ziarenko ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
solanka ,czyli na 1 litr wody ,łyżka soli.

Cukinię pokroiłam w cienkie paski, załadowałam do słoika wraz z przyprawami. Zalałam wystudzoną solanką (zalewą).
Po trzech dniach można jeść.


CUKINIA W OLEJU




Dodatek do mięsa, wędliny, do innych warzywnych dań. Ja jem po prostu z chlebem. Smaczna, fit potrawa.
Cukinie kroję w plastry około 1 cm grubości , grilluję na patelni na małej ilości oleju. Cukinia przed grillowaniem jest doprawiana solą, pieprzem, ewentualnie ziołami. Ja zioła dodaję do oleju, którym zalewam ugrilowaną cukinię, plus 3-4 ząbki czosnku.
Można jeść natychmiast, ale jest dobra jak przegryzie się kilka dni.
Tak samo przygotowuję paprykę, bakłażana, albo robię mieszankę z tych warzyw.

czwartek, 27 czerwca 2019

KURCZAK W POMARAŃCZACH




SKŁADNIKI

udka lub ćwiartki z kurczaka
3 pomarańcze
3 ząbki czosnku
1 cm imbiru
olej do smażenia
1 łyżka kurkumy
sól

Udka posolić. Ważne aby były to kawałki kurczaka ze skórą i kością. Z piersi ni wyjdzie, potrzebny jest tłuszcz, który wydzieli się z mięsa.
Udka obsmażyć z obu stron złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanego olejem lub masłem.
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy, dodać do soku czosnek drobno pokrojony, lub zmiażdżony w prasce, pokrojony drobno imbir i kurkumę.
Zalać mięso, wstawić do piekarnika na około 20 min 180 stopni.
Pozostałe 2 pomarańcze pokroić w półplasterki.
Dodać plasterki pomarańczy do mięsa. Zapiekać jeszcze 30 minut.
Naczynie przykryć, aby sos nie wyparował i pomarańcze nie przypiekły się.

poniedziałek, 17 czerwca 2019

CZYTAM Marin Wiecha "Rzeczy których nie wyrzuciłem"




Marcin Wiecha za swoją książkę otrzymał 4 nagrody

Paszport Polityki 2018
Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicz 2018
Nagroda Literacka Nike Czytelników 2018
Nagroda Literacka Nike 2018

Tak utytułowane dzieło koniecznie trzeba - przeczytać?, przejrzeć? ,coś o nim wiedzieć?
I taka byłą moja motywacja, gdy zamawiałam ten tytuł w mojej bibliotece.
I co się stało?
Tą niewielką książkę pochłonęłam w jeden dzień. Czytanie jej to przyjemność. Powoduje ją każde słowo, każda myśl, wspomnienie, opis książek matki, jej charakteru, sposobu bycia, nawet kłótni z synem.
Pełna ciepła, a jednocześnie  bez  ckliwego sentymentalizmu.
Myślę, że  autor w znakomity sposób oddał klimat wspomnień o kimś ,kto odszedł, a żyje nadal w naszych wspomnieniach, zostawionych przedmiotach,  rozmowach z ludźmi, wspólnymi znajomymi.
Bardzo polecam tą książkę osobom, które wspominają swoje matki, lektura ta jest powrotem do własnych wspomnień.

środa, 12 czerwca 2019

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA PERFECT MIX




Przepis pochodzi z książki Perfect Mix wyd II.

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
400 g pulpy/przecieru pomidorowego
4 suszone pomidory
1 łyżeczka miodu
szczypta gałki muszkatołowej
250 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz

1.Podgrzać oliwę 30s/120st/obr. 1
2.Dodać czosnek i suszone pomidory, miksować 5s/120/obr.4
   Zsunąć składniki szpatułką.
3. Smażyć 30s/120/obr.1
4.Dodać pokrojoną paprykę i rozdrobnić 10s/120/obr.5
5. Wlać pulpę pomidorową i bulion ,doprawić przyprawami i miodem. Gotować 10 min/120 st./obr.1
6. Zmiksować 4s/obr. 9

Ja podałam z natką pietruszki i grzankami.