środa, 11 maja 2016

BABSKI OBIAD

Męża nie ma, pojechał w delegacje. Super , robię sobie szybki ,babski obiad. Nie mam problemu bo główne składniki rosną w moim warzywniku, myślę o topinamburze i szparagach. Z tego pierwszego mogę korzystać cały rok, a szparagi ,jak widomo, warzywo sezonowe.

Ugotowałam:

PROSTA ZUPA Z TOPINAMBURA

-  kilka bulw topinambura (na 2 talerze ok.6-8 bulw)
-  skrzydełko kurczaka
-  1 mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 ziemniaki
- sól,pieprz

Wszystko wrzucam do garnka, ( 1 ziemniak pokrojony w kostkę gotuje osobno), jak bulwy zmiękną, wyjmuję skrzydełko. Zupę miksuję, dodaję ugotowane ziemniaki. Mylę, że można posypać pietruszka ale niestety jeszcze nie urosła. Polecam ze słodką śmietanką (30%), jest delikatniejsza.



Prosta ale pyszna i aromatyczna zupa z  Topinambura






MAKARON ZE SZPINAKIEM I  SZPARAGAMI

-  makaron do wyboru
- ząbek czosnku
- 1/2 szalotki
- sól, pieprz
- ser Grana Padano lub inny twardy
- olej kokosowy (użyłam po raz pierwszy)

Makaron gotuje w osolonej wodzie, a w tym czasie na patelni podsmażam cebulę i czosnek, na chwilę dodaję pokrojone szparagi (część w całości) i dwie spore garści szpinaku. Gdy szparagi zmiękną i szpinak zwiędnie dodaje ugotowany makaron, doprawiam, posypuję startym serem.
GOTOWE.










2 komentarze:

  1. Ciociu te wszystkie Dania wyglądają tak smacznie mamy nadzieje ze ugotujesz nam coś z Twoich propozycji jak przyjedziemy w październiku.?😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Macie jak w banku.Szkoda tylko, że do października tak daleko.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń