niedziela, 22 maja 2016

NIEDZIELNE DANIE - KACZKA

Chyba już wszyscy potrafią przygotować pierś z kaczki. Nie napisze więc nic odkrywczego. U mnie ta potrawa zwykle gości w niedzielę. Piersi z kaczki smaży się szybko, niedziela jest w związku z tym przyjemna i nie trzeba "stać przy garach"

SKŁADNIKI

- 2 piersi z kaczki
-  sól, pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- jabłka


1. Nacinam skórę piersi.  Piersi z kaczki, solę, pieprzę z obu stron i posypuję majerankiem. Daje im poleżeć spokojnie ok godziny, jeżeli oczywiście mam na to czas.

2.  W tym czasie przygotowuję jabłka, obieram i kroje na ćwiartki lub tylko myje i przygotowuje do pieczenia w całości.

3. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni i wstawiam jabłka.

4. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam piersi, zaczynając od strony skóry . Skóra musi się dobrze wysmażyć. Niektórzy kucharze twierdzą że można położyć na zimną patelnię, Wypróbowałam oba sposoby. Myślę, że ten drugi jest lepszy.

5. Obsmażone piersi (również boki) wkładam do piekarnika na ok 15 minut. Jeżeli ktoś nie lubi krwistej kaczki trzeba potrzymać piersi w piekarniki dłużej.

Tak przygotowaną kaczkę podaję z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem.


3 komentarze:

  1. Ciociu to moje ulubione danie i jeszcze z jabłkiem pychota !!!😘👍

    OdpowiedzUsuń