piątek, 6 maja 2016

ŚNIADANIOWA TARTA NA BUŁCE

Nie zawsze w tygodniu mamy czas na przygotowanie czegoś specjalnego na śniadanie. Jutro sobota, mam wypróbowany przepis na pyszne, weekendowe śniadanie.
Będzie to coś w rodzaju tarty, ale nie tak pracochłonne. Robi się szybko, a smakuje wybornie.

SKŁADNIKI

-  bułka (bagietka, kajzerka lub inna może być nie pierwszej świeżości)
-  4 jajka
-  1/2 szklanki śmietany kwaśnej
-  szynka
-  cebula młoda ze szczypiorem
-  sól, pieprz
-  ser typu Feta
-  masło

Przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Na patelni smażymy na maśle pokrojoną szynkę i cebulę. Można dodać pieczarki, boczek, co kto lubi. Po chwili zdejmujemy z patelni.
Bułkę kroimy na kromki, smarujemy z obu stron masłem i wykładamy nią użytą wcześniej patelnię, dokładnie, szczelnie, z rantem jak cisto do tarty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do zrumienienia bułki.
W  tym czasie kroimy na mała kostkę ser, jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami.
Patelnie z bułką wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na buce szynkę z cebulką i zalewamy rozbełtanymi jajkami. Na wierzch układamy kosteczki Fety. Zapiekamy w piekarniki około 10 minut.

PYSZNE ŚNIADANIE

2 komentarze:

  1. Ciociu ! Jutro jesteśmy na śniadaniu u Was ! Jak pysznie to wyglada a smakuje pewnie jeszcze lepiej !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne i szybko się robi. Przyjeżdżajcie!!!!

    OdpowiedzUsuń