niedziela, 1 października 2017

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE KOKOSOWO-ROZMARYNOWYM

                                               SKŁADNIKI

                                     -  1 polędwiczka wieprzowa
                                   -  puszka mleczka kokosowego
                                              -  1 cebula
                                         -  2 ząbki czosnku
                           - 3 gałązki świeżego rozmarynu lub suszonego
                                            - olej do smażenia
                                                 - sól, pieprz
                       - bulion lub woda  aby odrobinę podlać do duszenia



Polędwiczki kroję na kotlety, lekko rozbijam przy pomocy dłoni, solę, pieprzę, dodaję ząbek czosnku i rozmaryn i odstawiam na jakieś 1/2 godz. do 1 godz.
Po tym czasie podsmażam na oleju pokrojoną cebulę i czosnek.Na osobnej patelni rumienię polędwiczki, dodaje je do cebuli, zalewam mleczkiem kokosowym, troszkę podlewam wodą lub bulionem.
Takie polędwiczki przygotowuję najczęściej w niedzielę , a wtedy, obok gotuje się rosół,  więc dodaję pół szklanki rosołu. Polędwiczki duszę pod przykryciem do miękkości. Jak zwykle, zwracam uwagę na to, abyście próbowali potrawy podczas ich gotowania .  Może trzeba czymś dosmaczyć, a może stworzyć inny smak , dodając innych ziół, czy przypraw. 
Polędwiczki podaję z kluseczkami (dziś byłą kasza orkiszowa) i ulubioną sałatką. Dziś była mieszanka sałat z rukolą, pomarańczą i figami, w tradycyjnym słodko-kwaśnym dresingu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz