Wyszły piękne, rumiane. Ten rumieniec to od żółtka, którym wyrośnięte bułki smaruje się przed włożeniem do pieca.
Ale po kolei. Przepis pochodzi z książki do TM "Radość gotowania"
SKŁADNIKI
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g wody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
40 g oleju
żółtko do posmarowania bułek
jakieś nasiona do posypania, ja posypała czarnym sezamem
1. Do naczynia miksującego włożyć pokruszone drożdże, cukier i wodę 3 min/37s./obr.1
2. Dodać mąkę, olej, sól, wyrabiać 3 min/PULSE
3. Ciasto wyjąć z naczynia, przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia - 10 min
4. Posmarować roztrzepanym żółtkiem
5. Uformować bułki, odstawić do wyrośnięcia - 15 min
6. Piec w temperature 200 stopni przez 25 minut.
Bułeczki są smaczne, delikatne , polecam ten przepis.
Buleczki wyszly naprawde bardzo fajne. Pieknie wyrosly. Udalo sie Pani wrzucic wszystkie skladniki na raz bez problemow ? Nie trzeba dzielic na pol ? W instrukcji jest napisane zeby wyrabiac nie wiecej niz 500g ciasta. Boje sie uszkodzic robota. Czy piekla pani chlebek albo chalke ? Znajoma robila chalke w TM i musze przyznac ze Pani buleczki wygladaja znacznie lepiej :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie. Bułeczki bardzo proste do wykonania i smaczne. Robię prawie każdego dnia, gdyż dzieci je uwielbiają :).Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń