poniedziałek, 21 października 2019

CZYTAM ROMAIN GARY " OBIETNICA PORANKA"





Romain Gary, pisarz francuski urodzony w 1914 roku w Rosji, mieszkała z matką w Wilnie, Warszawie aby w końcu osiąść we Francji. Często biografowie piszą ,że pochodził z Polski. Nie do końca tak, był nieślubnym dzieckiem , jego rodzice to Żydzi - ojciec był już żonaty więc jego imię było ukrywane. Przebywał przez pewien czas w Polsce, znał język ale nie identyfikował się z Polską.
W czasie wojny służył w lotnictwie, później był konsulem w Kalifornii i pisał. Zmarł w 1980 roku.
Powieść Obietnica poranka powstała w 1960 roku, jest autobiografią pisarza, a  jej motywem przewodnim jest relacja matka- syn, ogromna miłość, oddanie ale i obciążenie.
Syn od wczesnych lat dziecięcych słyszał,że będzie kimś ważnym, kimś wielkim, znanym na całym świecie. Syn, dorastając miał zawsze przed oczami matkę, która pokładała w nim ogromne nadzieje, starał się ich nie zawieść. Nawet podczas wojny, w chwilach ogromnego zagrożenia śmiercią widział Ją jak mówi- dasz radę, muszę Cię zobaczyć w glorii chwały i zwycięstwa.
Matka była mu całkowicie oddana, wychowując samotnie, w trudnych czasach i warunkach  nieślubnego syna, oddała swoje siły, aby mu zapewnić przyszłość.
Niezwykle wzruszający jest fakt, iż w czasie gdy syn walczył w Afryce ona zmarła, ale zostawiła ogromną ilość listów, wysyłanych przez jej przyjaciółkę do syna, tak aby on nie wiedział o jej śmierci i ,tam na froncie, miał od niej wsparcie.
Jest to pierwsza powieść tego autora, którą przeczytałam. Piszę zajmująco, momentami dowcipnie.
W najbliższym czasie będę szukać innych dzieł tego pisarza. Zaineresował mnie.

sobota, 31 sierpnia 2019

ZUPA KREM Z CUKINII Z MIĘTĄ PERFECT MIX





Zupa krem z cukinii z miętą.

Przepis na zupę z cukinii na tym blogu już był, i to chyba, nie jeden. Znów mamy porę cukiniowych żniw i trzeba ja jeść, nie ma rady. Znalazłam na cookidoo ten właśnie przepis. Mięta dodaje  zupie świeżości, mnie smakowała, podałam z grzankami z chleba, które robię sama, nie marnując w ten sposób czerstwego chleba.

SKŁADNIKI

100 g cebuli
30 g masła
800 g cukinii
500 g wody
1 łyżka koncentratu warzywnego-ja użyłam Winiary
1/2 łyżeczki soli, pieprz
5-10 g listków mięty

1. Cebula i masło - miksujemy 5s/obr.5 , następnie dusimy 3min/120 st./obr.1

2.Dodajemy cukinie pokrojona, wodę, przyprawy (oprócz mięty)
rozdrabniamy 3s/obr 5, gotujmy 20min/120st./obr 1

3. Dodajemy miętę, miksujemy 1 min/obr 4-10




środa, 14 sierpnia 2019

PRZECIER POMIDOROWY PM PERFECT MIX




PRZECIER POMIDROWY robiłam w PM pierwszy raz. Polecam, bo to szybki i nie pracochłonny sposób na ten zimowy rarytas.
Miałam około 2,5 kg pomidorów. Robiłam na dwa razy.
1. Pomidory pokroiłam niedbale i gotowałam z użyciem łyżki oleju do czasu, aż się zaczęły rozpadać   -  40min/obr.1/100stopni
2. Doprawiłam 1 łyżeczką soli i 1 płaska łyżką cukru - ilości dotyczą całości, czyli 2,5 kg pomidorów
3. Miksowanie 30 sek/12obr
4. Zmiksowany przecier gotowała jeszcze na kuchence. Wybrałam tradycyjne gotowanie, aby mieć kontrolę, chodzi o zredukowanie płynu. Jak zgęstniał, przelałam do słoików, łyżka oleju na wierzch i pasteryzowałam w piekarniku - 30 minut w 110 st.

piątek, 2 sierpnia 2019

CZYTAM - MAGDALENA LOUIS "SONIA"




Dawno mnie nie było w tej zakładce, co nie znaczy, że nie czytałam. Miałam trudny czas i czytałam głównie lekkie kryminały. Zaliczyłam w ten sposób całą sagę kryminalną norweskiej autorki Camilly Lackberg. Bardzo popularna pisarka i słusznie, bo jej kryminały  łączą dwa rodzaje powieści - kryminał i  tzw. obyczajówkę. Każda z powieści skonstruowana jest podobnie. Współczesne tragiczne zdarzenie autorka łączy z historią rodziny, ludzi, która miała miejsce sto czy kilkadziesiąt lat temu. W ten sposób śledzimy dwa watki, które na koniec łącząc się wyjaśniają zagadkę zbrodni.

Dziś chcę zaproponować inną powieść. Polska pisarka, dziennikarka i tłumaczka wydała koleją powieść zatytułowaną Sonia. Największe zło zostaje w rodzinie.
Co jest tym złem. W tym przypadku to głośna dziś sprawa pedofilii. Jest  to zapis przyjmujących losów dwóch dziewczynek i ich rodzin. Zadajemy pytanie - CO MUSI SIĘ WYDARZYĆ ŻEBY DOROŚLI  UWIERZYLI W KRZYWDĘ WYRZĄDZONĄ DZIECKU?

czwartek, 25 lipca 2019

CUKINIA KISZONA





Cukinia kiszona, zrobiona i już spróbowana. Jest ostra w smaku, no taka ostro-kwaśna.


SKŁADNIKI
1 cukinia na 1 słoik
1 liść laurowy
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół, u mnie był tymianek
1 ziarenko ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
solanka ,czyli na 1 litr wody ,łyżka soli.

Cukinię pokroiłam w cienkie paski, załadowałam do słoika wraz z przyprawami. Zalałam wystudzoną solanką (zalewą).
Po trzech dniach można jeść.


CUKINIA W OLEJU




Dodatek do mięsa, wędliny, do innych warzywnych dań. Ja jem po prostu z chlebem. Smaczna, fit potrawa.
Cukinie kroję w plastry około 1 cm grubości , grilluję na patelni na małej ilości oleju. Cukinia przed grillowaniem jest doprawiana solą, pieprzem, ewentualnie ziołami. Ja zioła dodaję do oleju, którym zalewam ugrilowaną cukinię, plus 3-4 ząbki czosnku.
Można jeść natychmiast, ale jest dobra jak przegryzie się kilka dni.
Tak samo przygotowuję paprykę, bakłażana, albo robię mieszankę z tych warzyw.

czwartek, 27 czerwca 2019

KURCZAK W POMARAŃCZACH




SKŁADNIKI

udka lub ćwiartki z kurczaka
3 pomarańcze
3 ząbki czosnku
1 cm imbiru
olej do smażenia
1 łyżka kurkumy
sól

Udka posolić. Ważne aby były to kawałki kurczaka ze skórą i kością. Z piersi ni wyjdzie, potrzebny jest tłuszcz, który wydzieli się z mięsa.
Udka obsmażyć z obu stron złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanego olejem lub masłem.
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy, dodać do soku czosnek drobno pokrojony, lub zmiażdżony w prasce, pokrojony drobno imbir i kurkumę.
Zalać mięso, wstawić do piekarnika na około 20 min 180 stopni.
Pozostałe 2 pomarańcze pokroić w półplasterki.
Dodać plasterki pomarańczy do mięsa. Zapiekać jeszcze 30 minut.
Naczynie przykryć, aby sos nie wyparował i pomarańcze nie przypiekły się.

poniedziałek, 17 czerwca 2019

CZYTAM Marin Wiecha "Rzeczy których nie wyrzuciłem"




Marcin Wiecha za swoją książkę otrzymał 4 nagrody

Paszport Polityki 2018
Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicz 2018
Nagroda Literacka Nike Czytelników 2018
Nagroda Literacka Nike 2018

Tak utytułowane dzieło koniecznie trzeba - przeczytać?, przejrzeć? ,coś o nim wiedzieć?
I taka byłą moja motywacja, gdy zamawiałam ten tytuł w mojej bibliotece.
I co się stało?
Tą niewielką książkę pochłonęłam w jeden dzień. Czytanie jej to przyjemność. Powoduje ją każde słowo, każda myśl, wspomnienie, opis książek matki, jej charakteru, sposobu bycia, nawet kłótni z synem.
Pełna ciepła, a jednocześnie  bez  ckliwego sentymentalizmu.
Myślę, że  autor w znakomity sposób oddał klimat wspomnień o kimś ,kto odszedł, a żyje nadal w naszych wspomnieniach, zostawionych przedmiotach,  rozmowach z ludźmi, wspólnymi znajomymi.
Bardzo polecam tą książkę osobom, które wspominają swoje matki, lektura ta jest powrotem do własnych wspomnień.

środa, 12 czerwca 2019

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA PERFECT MIX




Przepis pochodzi z książki Perfect Mix wyd II.

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
400 g pulpy/przecieru pomidorowego
4 suszone pomidory
1 łyżeczka miodu
szczypta gałki muszkatołowej
250 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz

1.Podgrzać oliwę 30s/120st/obr. 1
2.Dodać czosnek i suszone pomidory, miksować 5s/120/obr.4
   Zsunąć składniki szpatułką.
3. Smażyć 30s/120/obr.1
4.Dodać pokrojoną paprykę i rozdrobnić 10s/120/obr.5
5. Wlać pulpę pomidorową i bulion ,doprawić przyprawami i miodem. Gotować 10 min/120 st./obr.1
6. Zmiksować 4s/obr. 9

Ja podałam z natką pietruszki i grzankami.




BOGRACZ

Zdjęcia nie mam, trudno, danie robiłam dla gości, w maju i szybko poszło, nie zdążyłam zrobić foto. Nie wszystkim smakowało, ale Jacuś był jak zwykle nie zawodny i chwalił. To na Jego prośbę zamieszczam przepis, choć  z miesięcznym opóźnieniem.

SKŁADNIKI

1 kg mięsa wołowego na gulasz
olej
150 (albo ciut więcej nie zaszkodzi)  boczku wedzonego
2 spore cebule
4 ząbki czosnku
4 papryki słodkie, jedna ostra lub płatki chili
1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku -1 łyżeczka
papryka wędzona- 1 łyżeczka
ziemniaki sałatkowe lub kluski

 Podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać pokrojone mięso,smażyć aż zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, dalej podsmażać. Zalać wodą lub bulionem, dodać strąki papryki, doprawić papryką ostrą solą, pieprzem, dusić ok.1,5 godziny. Moim zdaniem trzeba, po prostu dusić aż mięso będzie miękkie. Teraz czas na dodanie  pomidorów, koncentratu pomidorowego, ziemniaków pokrojonych w kostkę i pozostałych przypraw-papryka słodka i wędzona w proszku. Dusić, dolewając ew. bulionu lub wody do miękkości ziemniaków.

I na koniec ,jak zwykle moja uwaga- próbować, przyprawy stosować według własnego smaku i to dotyczy każdego przepisu.
SMACZNEGO