SKŁADNIKI
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól, pieprz
- bulion lub woda
- filiżanka ryżu
- grzyby boczniaki
Kolejna czynność to obsmażenie na oleju udek z obu stron.
Po czym dodałam pokrojona w plasterki marchew, doprawiłam do smaku, wsypałam ryż i podlałam wszystko bulionem, tak aby ryż był przykryty.
Gotowanie trwało około 1 godziny. Trzeba pamiętać,że ryż chłonie bulion i co pewien czas trzeba sprawdzać i dolewać bulion lub
wodę. Potrawa przygotowywana jest jak hiszpańska paella.
Do tak przygotowanej potrawki podałam smażone boczniaki.
Wystarczy je podsmażyć (nie używać soli) z obu stron na złoty kolor na maśle. Są pyszne, chrupiące i soczyste jednocześnie.
- 2 udka z kurczaka
- 1/2 cytryny
- 1 marchewka- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól, pieprz
- bulion lub woda
- filiżanka ryżu
- grzyby boczniaki
Udka zalałam solanką i odstawiłam na około 1,5 godziny. Następnie, po osuszeniu mięsa natarłam je przyprawami, obłożyłam plasterkami cytryny i znów trochę dałam im czasu.
Po czym dodałam pokrojona w plasterki marchew, doprawiłam do smaku, wsypałam ryż i podlałam wszystko bulionem, tak aby ryż był przykryty.
Gotowanie trwało około 1 godziny. Trzeba pamiętać,że ryż chłonie bulion i co pewien czas trzeba sprawdzać i dolewać bulion lub
wodę. Potrawa przygotowywana jest jak hiszpańska paella.
Do tak przygotowanej potrawki podałam smażone boczniaki.
Wystarczy je podsmażyć (nie używać soli) z obu stron na złoty kolor na maśle. Są pyszne, chrupiące i soczyste jednocześnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz