Sezon truskawkowy już się kończy ,a ja nie ugotowałam standardowego dania z truskawek - knedli.
Bardzo je lubimy, ale pierwszy raz musiałam zrezygnować ze słodkiego sosu śmietanowego.
Był sos ale z jogurtu i cukru brzozowego ksylitolu. Też było słodko.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki przepuszczam przez praskę , dodaje pozostałe składniki. Dobrze wyrabiam ciasto, następnie roluję w grubszy wałek. Kroje go na 2-3 cm kawałki, rozpłaszczam je, wkładam truskawkę i w dłoniach formuję kule.
Knedle wrzucam na osolona, gotującą się wodę. Po wypłynięciu knedli, gotuje jeszcze chwile.
Bardzo je lubimy, ale pierwszy raz musiałam zrezygnować ze słodkiego sosu śmietanowego.
Był sos ale z jogurtu i cukru brzozowego ksylitolu. Też było słodko.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki przepuszczam przez praskę , dodaje pozostałe składniki. Dobrze wyrabiam ciasto, następnie roluję w grubszy wałek. Kroje go na 2-3 cm kawałki, rozpłaszczam je, wkładam truskawkę i w dłoniach formuję kule.
Knedle wrzucam na osolona, gotującą się wodę. Po wypłynięciu knedli, gotuje jeszcze chwile.
Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń