Seler to podobno afrodyzjak. Używany jest najczęściej jako warzywo w rosole lib zupie warzywnej.
Ja robię z niego sałatkę z rodzynkami i śmietana, ale o tym napiszę gdy będzie stała na stole.
Dziś o zupie z selera.
SKŁADNIKI (NA 4 TALERZE)
- 1/2 dużego selera
- 1 duży ziemniak
- bulion warzywny lub drobiowy
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- grzanki czosnkowe
Lubię proste, mało składnikowe dania. Szczególnie dotyczy to miksowanych zup. Uważam ,że zupa taka powinna pachnieć i smakować głównym składnikiem.
Rozgrzewam masło w garnku, wrzucam pokrojone warzywa, po chwili zalewam niewielką ilością bulionu. Duszę aż seler zmięknie, pilnuję, dolewam bulionu aby się nie przypaliło. Następnie
wlewam pozostały bulion, gotuję. Gdy wszystko seler i ziemniaki są miękkie, miksuję zupę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaje z grzankami czosnkowymi.
Ja robię z niego sałatkę z rodzynkami i śmietana, ale o tym napiszę gdy będzie stała na stole.
Dziś o zupie z selera.
SKŁADNIKI (NA 4 TALERZE)
- 1/2 dużego selera
- 1 duży ziemniak
- bulion warzywny lub drobiowy
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- grzanki czosnkowe
Lubię proste, mało składnikowe dania. Szczególnie dotyczy to miksowanych zup. Uważam ,że zupa taka powinna pachnieć i smakować głównym składnikiem.
Rozgrzewam masło w garnku, wrzucam pokrojone warzywa, po chwili zalewam niewielką ilością bulionu. Duszę aż seler zmięknie, pilnuję, dolewam bulionu aby się nie przypaliło. Następnie
wlewam pozostały bulion, gotuję. Gdy wszystko seler i ziemniaki są miękkie, miksuję zupę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaje z grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz