sobota, 9 lipca 2016

ZUPA KREM Z SELERA

Seler to podobno afrodyzjak. Używany jest najczęściej jako warzywo w rosole lib zupie warzywnej.
Ja robię z niego sałatkę z rodzynkami i śmietana, ale o tym napiszę gdy będzie stała na stole.
Dziś o zupie z selera.

SKŁADNIKI (NA 4 TALERZE)

-  1/2 dużego selera
-  1 duży ziemniak
-  bulion warzywny lub drobiowy
-  sól, pieprz
-  1 ząbek czosnku
-  2 łyżki masła
-  grzanki czosnkowe

Lubię proste, mało składnikowe dania. Szczególnie dotyczy to miksowanych zup. Uważam ,że zupa taka powinna pachnieć i smakować głównym składnikiem.


Rozgrzewam masło w garnku, wrzucam pokrojone warzywa, po chwili zalewam niewielką ilością bulionu. Duszę aż seler  zmięknie, pilnuję, dolewam bulionu aby się nie przypaliło. Następnie
wlewam pozostały bulion, gotuję. Gdy wszystko seler i ziemniaki są miękkie, miksuję zupę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaje z grzankami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz