Jesteśmy w sezonie cukiniowym. Każdego roku , wiosnę obiecuje sobie, że posieję tylko jedno ziarenko, na jeden krzaczek cukinii. Cukinia to łatwe warzywo do uprawy, więc corocznie mam jej nadmiar. Gotuję zupę, nadziewam mięsem i zapiekam ale i tak nie zdążymy zjeść wszystkich owoców. W tym roku również, po urlopie było kilka dużych, wyrośniętych cukinii. I właśnie takie duże świetnie nadają się do potrawy, którą ja nazywam cukiniowym bigosem.
SKŁADNIKI
- cukinia około 2 kg
- 3 średnie marchewki
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 średnie cebule
- kiełbasa ja dałam myśliwską,
- papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
1. Cukinię w całości i marchewkę ścieram na grubych oczkach
2. Cebule kroję w piórka
3. Kiełbasę kroje w plasterki
4. Startą cukinię solę i odstawiam na ok.15- 20 minut, puści sok, z którego później odciskam cukinię
5. W rondlu podsmażam plasterki kiełbasy, dodaję cebulę i smażę do zeszklenia, dodaję pieczarki.
6. Dodaję startą marchew i przyprawy, chwilę smażę mieszając
7. Odciskam w dłoniach cukinie i dodaję do rondla, dodaję przecier pomidorowy, lub pomidory z puszki, sok czy kto co ma. W przypadku przecieru trzeba dodać trochę wody.
8. Duszę krótko i pozostawiam potrawę aby doszła.
9. Bigos musi być lekko pikantny, a warzywa chrupkie.
SKŁADNIKI
- cukinia około 2 kg
- 3 średnie marchewki
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 średnie cebule
- kiełbasa ja dałam myśliwską,
- papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
1. Cukinię w całości i marchewkę ścieram na grubych oczkach
2. Cebule kroję w piórka
3. Kiełbasę kroje w plasterki
4. Startą cukinię solę i odstawiam na ok.15- 20 minut, puści sok, z którego później odciskam cukinię
5. W rondlu podsmażam plasterki kiełbasy, dodaję cebulę i smażę do zeszklenia, dodaję pieczarki.
6. Dodaję startą marchew i przyprawy, chwilę smażę mieszając
7. Odciskam w dłoniach cukinie i dodaję do rondla, dodaję przecier pomidorowy, lub pomidory z puszki, sok czy kto co ma. W przypadku przecieru trzeba dodać trochę wody.
8. Duszę krótko i pozostawiam potrawę aby doszła.
9. Bigos musi być lekko pikantny, a warzywa chrupkie.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuń