piątek, 26 sierpnia 2016

ZAPIEKANKA MAKARONOWO - WARZYWNA

W poście  "PIECZONE WARZYWA"  pisałam o  wariantach wykorzystania takich warzyw.
Pomyślałam, że opiszę jedną z nich. Jest to zapiekanka, potrawa którą bardzo lubimy a dla gospodyni jest wygodna ponieważ tak jak w moim przypadku mogę ją zamrozić i mam obiad gotowy w każdej chwili, wystarczy odgrzać.

SKŁADNIKI

- pieczone warzywa (opisane w poście  "Pieczone warzywa")
-  1 cukinia
-  1 pomidor
-  2 spore garści makaronu muszelki
-  1 kulka mozzarelli
-  ser Lazur lub inny pleśniowy
-  ser do posypania wierzchu- wyrazisty długodojrzewający np Gouda
-  1/2 szklanki mleka, śmietany lub jogurtu
-  1 jajko
-  sól, pieprz



Makaron gotuję.
Cukinie kroję wzdłuż na pól a następnie na podłużne plastry i obsmażam z obu stron na oleju.
Na dno naczynia do zapiekania układam połowę cukinii, następnie makaron wymieszany z pieczonymi warzywami i kawałkami sera pleśniowego.
Przygotowuję mieszankę mleka z jajkiem i zalewam makaron.
Na wierz układam pozostałe plastry cukinii, pokrojone w plastry pomidory i plastry mozzarelli.
Na wierzch ścieram ser twardy.
Wstawiam do piekarnika, 200 stopni na około 30-40 minut. Ser musi się rozpuścić i zapiec.
Pyszne jedzonko z sałatą.



.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz