niedziela, 14 sierpnia 2016

PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Sezon śliwkowy w pełni. Gotujemy kompoty, knedle, pieczemy ciasta i przygotowujemy przetwory śliwkowe na zimę. Ja po tygodniowym urlopie nad morzem , zaczęłam od ciasta. Na inne potrawy przyjdzie jeszcze pora co, oczywiście, zaistnieje na blogu. Obiecałam mojej serdecznej koleżance sos śliwkowy do mięs.. Aluś będzie na pewno!!!!

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g maki krupczatki lub tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru wanilinowego, dobry jest z dodatkiem cytryny
- szczypta soli


Miękkie masło miksuje z cukrem, gdy będzie puszyste dodaje po jednym całym jajku ( w sumie 4 sztuki). Ubijam aż będą puszyste dodając szczyptę soli.
Do otrzymanej masy wsypuję mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam do formy układam jedna obok drugiej połówki śliwek. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika w tem 180 stopni (termoobieg). Piekę ok 50 minut. Po przestygnięciu posypuję cukrem pudrem.



1 komentarz: