Lato to pora gotowania gołąbków, jest świeża kapusta, pomidory prosto z krzaka i dlatego smakują najlepiej.
Gołąbki przyrządzam w sposób ,który pamiętam z rodzinnego domu. Pomagałam tylko Babci w gotowaniu ale pamiętam wygląd gołąbków i ich smak. Od zawsze szukam tego smaku, robiąc gołąbki we własnym domu i udaje mi się.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty
- 1 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupuję łopatkę)
- 4 łyżki ugotowanego ryżu (używam do tego celu ryżu w torebce nazywanego"Biały")
- 4 cebule
- sól, pieprz
- 3 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka maki
- olej
- bulion warzywny lub drobiowy
Mięso mielę, dodaje do niego ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę.Część cebuli (łyżkę) zostawiam do sosu. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.
Przygotowuje sos:
Na olej wsypuję make, podpalam ją do uzyskania złotego koloru, zalewam bulionem i dodaję pozostawioną cebulkę i pomidory lub przecier.
W tym czasie przygotowuje mi się kapusta. Po dokładnym wycięciu głąba,(tak aby liście kapusty były już nie spięte i miały możliwość rozluźnić się podczas gotowania) wkładam całą główkę do wrzącej wody, gotuję, przekładając od czasu do czasu kapustę, wlewam też wrzątek do dziury po wyciętym głąbie. Dzięki temu wrzątek dostaje się do wnętrza kapusty i łatwo rozdzielić liście.
Po uzyskaniu luźnych liści zawijam gołąbki, układam ciasno w garnku i zalewam przygotowanym sosem. Gołąbki wstawiam do piekarnika i duszę około 1 godz.
Gołąbki przyrządzam w sposób ,który pamiętam z rodzinnego domu. Pomagałam tylko Babci w gotowaniu ale pamiętam wygląd gołąbków i ich smak. Od zawsze szukam tego smaku, robiąc gołąbki we własnym domu i udaje mi się.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty
- 1 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupuję łopatkę)
- 4 łyżki ugotowanego ryżu (używam do tego celu ryżu w torebce nazywanego"Biały")
- 4 cebule
- sól, pieprz
- 3 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka maki
- olej
- bulion warzywny lub drobiowy
Mięso mielę, dodaje do niego ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę.Część cebuli (łyżkę) zostawiam do sosu. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.
Przygotowuje sos:
Na olej wsypuję make, podpalam ją do uzyskania złotego koloru, zalewam bulionem i dodaję pozostawioną cebulkę i pomidory lub przecier.
W tym czasie przygotowuje mi się kapusta. Po dokładnym wycięciu głąba,(tak aby liście kapusty były już nie spięte i miały możliwość rozluźnić się podczas gotowania) wkładam całą główkę do wrzącej wody, gotuję, przekładając od czasu do czasu kapustę, wlewam też wrzątek do dziury po wyciętym głąbie. Dzięki temu wrzątek dostaje się do wnętrza kapusty i łatwo rozdzielić liście.
Po uzyskaniu luźnych liści zawijam gołąbki, układam ciasno w garnku i zalewam przygotowanym sosem. Gołąbki wstawiam do piekarnika i duszę około 1 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz