Ogórki obrodziły i trzeba je jakoś zagospodarować. Po raz pierwszy zrobiłam sałatkę ze świeżych ogórków. Małe urozmaicenie zimowej diety.
Użyłam
- ok. 3 kg ogórków, mogą być większe, mam takie przerośnięte
- 300 g cebuli
- 3 łyżki soli, do przetworów używam niejodowanej
- 1/4 szklanki octu, użyłam jabłkowego ale jak ktoś jest zwolennikiem ostrzejszych smaków może
być spirytusowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju o neutralnym zapach, dobry będzie z pestek winogron, ja użyłam słoneczniko-
wego
- pieprz świeżo mielony
Ogórki obieram, kroje na plasterki. Cebulę kroję w piórka.
Wszystko mieszam w dużej misce razem z przyprawami i dodatkami i odstawiam na kilka godzin.
Ogórki puszczą sok.
Gdy ogórki utopią się w soku, przekładam do słoików. Pasteryzuje około 10 minut.
Ogórki nie są ostre, lekko słodkawe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz