wtorek, 23 sierpnia 2016

SOS BOLOGNESE "LIGHT"

SKŁADNIKI

-  mięso z 1 uda indyczego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego + woda lub puszka pomidorów z zalewą
- olej
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- szczypta cynamonu
- 1 zmiażdżony goździk
- sól, pieprz
- szczypta płatków chili
- makaron spaghetti

Cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę i osiekany czosnek podsmażam na oleju, dodaję zmielone mięso z indyka i przyprawy, zalewam pomidorami i gotuję długo, około 2 godzin. Zaglądam do sosu ,uzupełniam wodą aby powstawał  sos.



Sos mieszam z ugotowanym makaronem, posypuję wyrazistym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz