sobota, 15 października 2016

SZYNKA Z INDYKA

Aby zrobić tą wędlinę  potrzebny będzie szynkowar. Jest to tanie i bardzo przydatne urządzenie dla osób dbających o zdrowie, linię i nieznoszących tych paskudnych przesolonych wędlin ze sklepu.

Dziś prosty przepis z piersi indyczej.
Całą pierś moczę przez 2 doby w solance.  Trzymam w lodówce. Na 1 litr wody 2 płaskie łyżeczki soli.
Po tym czasie osuszam ręcznikiem kuchennym i wkładam do szynkowaru. Szynkowar wstawiam do w miare wysokiego garnka wypełnionego wodą. Parowanie trwa do momentu uzyskania temperatury przewidzianej dla drobiu. Szynkowar ma w zestawie termometr, który wkłada się w mięso. Woda w której  stoi szynkowar nie powinna się gotować. To tak jak z rosołem, ma lekko pykać.

Gdy indyk ma już odpowiednią temperature, wyjmuję szynkowar z wody i odstawiam do ostygnięcia. Można wstawić do lodówki. Po całkowitym ostudzeniu wyjmuję mięso z szynkowaru.

na

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz