Dziś topinambur. Jesień to sezon tego, wracającego do łask warzywa. Posadziłam topinambur kilka lat temu. Rozmnożył się bardzo, musieliśmy go trochę przetrzebić. Wykopany topinambur jemy w różnych potrawach. Ja najbardziej lubię pieczony lub grillowany, podaje zamiast ziemniaków.
Dobra jest też zupa krem z tego warzywa.
Moim zdaniem topinambur zyskuje na smaku, gdy dodamy sporo ziół i przypraw.
Do pieczonych dziś bulw topinambura dodałam:
sól
pieprz
kolendrę mieloną
suszony tymianek
olej
Piekę w 200 stopniach około 40 minut. Ja sprawdzam miękkość i smak w trakcie pieczenia.
Dobra jest też zupa krem z tego warzywa.
Moim zdaniem topinambur zyskuje na smaku, gdy dodamy sporo ziół i przypraw.
![]() |
Bulwy doprawione przed pieczeniem |
![]() |
Topinambur upieczony |
Do pieczonych dziś bulw topinambura dodałam:
sól
pieprz
kolendrę mieloną
suszony tymianek
olej
Piekę w 200 stopniach około 40 minut. Ja sprawdzam miękkość i smak w trakcie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz