poniedziałek, 24 października 2016

CHLEB BEZGLUTENOWY

Potrzebujemy:

1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3/4 szklanki płatków jaglanych
1 garść pestek dyni
1 garść pestek słonecznika
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka drożdży suszonych

Wykonanie:

Kasze zalewamy przegotowaną wodą , każdą osobno. Moczymy przez 48 godzin, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie kasze odcedzamy, łączymy je i miksujemy na gęstą masę. Dobrze jest zostawić wodę spod kaszy, jeżeli masa będzie za gęsta można dolać. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie, ciasto przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do zimnego piekarnika i zostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie nie ruszając ciasta, włączamy piekarnik i pieczemy, od momentu uzyskania 180 stopni, przez 1 godzinę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz