Mazurek wielkanocny przygotowuję w dwóch smakach: kajmakowym i czekoladowym. Piekę ciasto kruche na dużej płaskiej blasze i w ten sposób mam dwa mazurki.
Na ciasto potrzeba:
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany - 18% lub 22 %
- masa kajmakowa (kupuję gotową)
- czekolada deserowa
- 150 g śmietany 30%
- bakalie do wyboru (orzechy, rodzynki itp.)
Mąkę przesiewam przez sito , dodaję masło i siekam nożem, dodaję żółtka i śmietanę, szczyptę soli i szybko wyrabiam ciasto. Wkładam do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wałkuję ciasto i przenoszę na blachę. Piekę 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie przygotowuje masę czekoladową. Do garnka wlewam śmietanę, wrzucam pokruszoną czekoladę. Mieszam na ogniu do rozpuszczeniu się czekolady.
Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta połowę smaruję masą kajmakową ,a drugą połowę masą czekoladową. Dekoruję bakaliami.
Masa pomarańczowo-cytrynowa też nie gorsza.
OdpowiedzUsuń