środa, 27 kwietnia 2016

SZYBKA ZUPA CEBULOWA

Robię taką zupę najczęściej w sobotę. Sobota w moim domu jest takim dniem, szczególnie  w okresie ładnej wiosny lub latem, kiedy robię szybki obiad, albo odgrzewam coś zachomikowanego w zamrażarce.

SKŁADNIKI  ( na 2 - 3  porcje)

-  4 spore cebule
-  1 łyżka masła
-  1 zmiażdżony ząbek czosnku
-  starty na grubych oczkach żółty ser
-  grzanki ,najczęściej używam gotowych, kupionych kostek


Cebule kroję w piórka, czosnek przepuszczam przez praskę lub drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam masło, wrzucam garść cebuli, czekam aż się troszkę przypiecze, chodzi o uzyskanie złocistego koloru zupy.
Dodaje pozostałą cebulę, smażę nie zapominając o mieszaniu, przyprawiam solą, pieprzem, dodaje czosnek i wszystko zalewam bulionem lub wodą. W tym drugim przypadku dodaję kostkę warzywną. Zupę gotuję ok. 15 minut. Nie rozgotowuję cebuli.
Tak przygotowana zupę nalewam do miseczek, posypuję startym serem i grzankami. Smacznego.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz