Robię taką zupę najczęściej w sobotę. Sobota w moim domu jest takim dniem, szczególnie w okresie ładnej wiosny lub latem, kiedy robię szybki obiad, albo odgrzewam coś zachomikowanego w zamrażarce.
SKŁADNIKI ( na 2 - 3 porcje)
- 4 spore cebule
- 1 łyżka masła
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- starty na grubych oczkach żółty ser
- grzanki ,najczęściej używam gotowych, kupionych kostek
Cebule kroję w piórka, czosnek przepuszczam przez praskę lub drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam masło, wrzucam garść cebuli, czekam aż się troszkę przypiecze, chodzi o uzyskanie złocistego koloru zupy.
Dodaje pozostałą cebulę, smażę nie zapominając o mieszaniu, przyprawiam solą, pieprzem, dodaje czosnek i wszystko zalewam bulionem lub wodą. W tym drugim przypadku dodaję kostkę warzywną. Zupę gotuję ok. 15 minut. Nie rozgotowuję cebuli.
Tak przygotowana zupę nalewam do miseczek, posypuję startym serem i grzankami. Smacznego.
SKŁADNIKI ( na 2 - 3 porcje)
- 4 spore cebule
- 1 łyżka masła
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- starty na grubych oczkach żółty ser
- grzanki ,najczęściej używam gotowych, kupionych kostek
Cebule kroję w piórka, czosnek przepuszczam przez praskę lub drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam masło, wrzucam garść cebuli, czekam aż się troszkę przypiecze, chodzi o uzyskanie złocistego koloru zupy.
Dodaje pozostałą cebulę, smażę nie zapominając o mieszaniu, przyprawiam solą, pieprzem, dodaje czosnek i wszystko zalewam bulionem lub wodą. W tym drugim przypadku dodaję kostkę warzywną. Zupę gotuję ok. 15 minut. Nie rozgotowuję cebuli.
Tak przygotowana zupę nalewam do miseczek, posypuję startym serem i grzankami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz