piątek, 29 kwietnia 2016

UDO INDYCZE DUSZONE

Od pewnego czasu wycofuje się z wieprzowiny. Doskonałym zamiennikiem jest mięso z indyka. Najczęściej do tego celu kupuję udo albo  "gulaszowe". Wykorzystuje do przyrządzania tego mięsa wszystkie techniki kulinarne tzn. pieczenie, duszenie, gotowanie, grillowanie itd. Indycze mięso dobrze doprawione sprawdza się również w pulpetach czy kotletach mielonych smażonych. Trzeba tylko dobrze doprawić.
Dziś duszone udo indycze.

SKŁADNIKI

- udo indycze w całości , z kością
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część)
- 1/2  marchewki
- olej do smażenia
- bulion warzywny lub woda

PRZYPRAWY

Tym razem użyłam:

- majeranek ok. łyżki
- czubrica (1 łyżeczka)
- pieprz czerwony
- sól
- pieprz cytrynowy  (lub starta skórka  z cytryny + pieprz)
- kumin
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy

Dobór przypraw to kwestia smaku, można wypróbować inny zestaw.



Mięso marynuję tylko w wodzie z solą. Zostawiam w solance na noc, lub na 1-2 godziny przed gotowaniem. Mięso osuszam i obsmażam z obu stron, aby zamknąć pory.
Warzywa kroję na dowolne kawałki (będą miksowane na sos) i  dodaje do mięsa, krótko smażę, mieszając i zalewam bulionem , w tym momencie dodaję wszystkie przyprawy. Duszę na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Sprawdzam, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby uzupełniam sos dolewając wody.


Gdy mięso jest już miękkie, odlewam część sosu, miksuję , zagęszczając go w ten sposób.


       Tym razem jako dodatek usmażyłam na maśle pokrojone najwyżej na trzy części pieczarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz