Od pewnego czasu wycofuje się z wieprzowiny. Doskonałym zamiennikiem jest mięso z indyka. Najczęściej do tego celu kupuję udo albo "gulaszowe". Wykorzystuje do przyrządzania tego mięsa wszystkie techniki kulinarne tzn. pieczenie, duszenie, gotowanie, grillowanie itd. Indycze mięso dobrze doprawione sprawdza się również w pulpetach czy kotletach mielonych smażonych. Trzeba tylko dobrze doprawić.
Dziś duszone udo indycze.
SKŁADNIKI
- udo indycze w całości , z kością
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część)
- 1/2 marchewki
- olej do smażenia
- bulion warzywny lub woda
PRZYPRAWY
Tym razem użyłam:
- majeranek ok. łyżki
- czubrica (1 łyżeczka)
- pieprz czerwony
- sól
- pieprz cytrynowy (lub starta skórka z cytryny + pieprz)
- kumin
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
Dobór przypraw to kwestia smaku, można wypróbować inny zestaw.
Mięso marynuję tylko w wodzie z solą. Zostawiam w solance na noc, lub na 1-2 godziny przed gotowaniem. Mięso osuszam i obsmażam z obu stron, aby zamknąć pory.
Warzywa kroję na dowolne kawałki (będą miksowane na sos) i dodaje do mięsa, krótko smażę, mieszając i zalewam bulionem , w tym momencie dodaję wszystkie przyprawy. Duszę na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Sprawdzam, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby uzupełniam sos dolewając wody.
Tym razem jako dodatek usmażyłam na maśle pokrojone najwyżej na trzy części pieczarki.
Dziś duszone udo indycze.
SKŁADNIKI
- udo indycze w całości , z kością
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część)
- 1/2 marchewki
- olej do smażenia
- bulion warzywny lub woda
PRZYPRAWY
Tym razem użyłam:
- majeranek ok. łyżki
- czubrica (1 łyżeczka)
- pieprz czerwony
- sól
- pieprz cytrynowy (lub starta skórka z cytryny + pieprz)
- kumin
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
Dobór przypraw to kwestia smaku, można wypróbować inny zestaw.
Mięso marynuję tylko w wodzie z solą. Zostawiam w solance na noc, lub na 1-2 godziny przed gotowaniem. Mięso osuszam i obsmażam z obu stron, aby zamknąć pory.
Warzywa kroję na dowolne kawałki (będą miksowane na sos) i dodaje do mięsa, krótko smażę, mieszając i zalewam bulionem , w tym momencie dodaję wszystkie przyprawy. Duszę na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Sprawdzam, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby uzupełniam sos dolewając wody.
Gdy mięso jest już miękkie, odlewam część sosu, miksuję , zagęszczając go w ten sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz