środa, 6 kwietnia 2016

KEKS

Piekąc keks korzystam ze starego przepisu, funkcjonującego w naszej rodzinie od wieli, wielu lat. Pamiętam nasza pierwszą książkę kucharską , wydaną chyba w latach 60-tych ubiegłego wieku. Duża księga zatytułowana  KUCHNIA POLSKA , w szarych oprawkach.
Przepis uwspółcześniam poprzez stosowanie gotowej mieszanki bakaliowej keksowej.

Na ciasto potrzeba:

- 300 g mąki
- 15 g masła
- 5 jaj  ( z białek ubijam pianę)
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy






Ucieram masło z cukrem, dodaję po jednym jajku cały czas ucierając , dosypuje mąkę. Po rozmieszaniu dodaję ubite białka. Ciasto gotowe, wrzucam bakalie.
Piekę w 200 stopniach ok 50 minut. Ja sprawdzam patyczkiem czy ciasto już gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz