piątek, 1 kwietnia 2016

JAJKA FASZEROWANE ZAPIEKANE

Wielkanoc w moim domu jest tradycyjna. Przygotowuje potrawy, które znam z rodzinnego domu i nie wyobrażam sobie innych smaków. Jednym z nich są tradycyjne jajka faszerowane.

-  10 jajek
-   pęczek natki pietruszki
-  sól
-  pieprz
-  1/2 kostki masła
-  bułka tarta



Ugotowane na twardo jajka kroję wzdłuż (najłatwiej to zrobić ząbkowanym nożem), wyjmuję łyżeczką zawartość i siekam razem z pietruszką.  Doprawiam solą i pieprzem, dodaję połowę rozpuszczonego masła. Tak uzyskaną masą napełniam połówki skorupek.
Na patelni rozpuszczam masło, połówki jajek posypuję bułką tartą i kładę na rozgrzane masło. Zapiekam do momentu zrumienienia się bułki tartej.
Jajka podaję na zimno lub, przed podaniem,  podgrzewam w mikrofalówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz