Wielkanoc w moim domu jest tradycyjna. Przygotowuje potrawy, które znam z rodzinnego domu i nie wyobrażam sobie innych smaków. Jednym z nich są tradycyjne jajka faszerowane.
- 10 jajek
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 kostki masła
- bułka tarta
Ugotowane na twardo jajka kroję wzdłuż (najłatwiej to zrobić ząbkowanym nożem), wyjmuję łyżeczką zawartość i siekam razem z pietruszką. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję połowę rozpuszczonego masła. Tak uzyskaną masą napełniam połówki skorupek.
Na patelni rozpuszczam masło, połówki jajek posypuję bułką tartą i kładę na rozgrzane masło. Zapiekam do momentu zrumienienia się bułki tartej.
Jajka podaję na zimno lub, przed podaniem, podgrzewam w mikrofalówce
- 10 jajek
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 kostki masła
- bułka tarta
Ugotowane na twardo jajka kroję wzdłuż (najłatwiej to zrobić ząbkowanym nożem), wyjmuję łyżeczką zawartość i siekam razem z pietruszką. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję połowę rozpuszczonego masła. Tak uzyskaną masą napełniam połówki skorupek.
Na patelni rozpuszczam masło, połówki jajek posypuję bułką tartą i kładę na rozgrzane masło. Zapiekam do momentu zrumienienia się bułki tartej.
Jajka podaję na zimno lub, przed podaniem, podgrzewam w mikrofalówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz