wtorek, 19 kwietnia 2016

KARKÓWKA NA PARZE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW

Wszystkim dbających o linię, o zdrowie, mających problemy żołądkowe polecam mięso parowane.
Na moim stole gości coraz częściej i nauczyłam się przygotowywać mięso tak, aby było smaczne.
Marynaty, które stosuję powstają ad hoc, sięgam do szafki z przyprawami i kombinuję.
Przedstawiona karkówka była bardzo aromatyczna.

UŻYŁAM

-  2 kotlety z karkówki wieprzowej
-  łyżkę majeranku
-  sprasowany ząbek czosnki
-  1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
-  1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
-  1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
-  1 łyżeczka sosu sojowego
-   sól
-  olej do marynaty

Kotlety stały w marynacie 24 godziny. Pokroiłam w poprzek  włókien na półcentymetrowe kawałki. Parowanie trwało 20 minut. Otrzymujemy pyszne zdrowe mięso.

SOS Z BOCZNIAKÓW

Boczniaki kroję wzdłuż.  Podobno krojone w ten sposób nie są twarde. Będzie potrzebna cebula i spory ząbek czosnku  i sos sojowy.

Cebulę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym. Wyjmuje na talerzyk
,a na tej samej patelni smażę boczniaki z obu stron, dodaję cebulę i podlewam sosem sojowym i odrobiną wody. Grzyby powinny się jeszcze trochę podusić pod przykryciem. Trzeba posolić(mało bo sos jest słony) i popieprzyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz