czwartek, 7 kwietnia 2016

ZUPA BROKUŁOWA PACHNĄCA I SMAKUJĄCA BROKUŁEM

Dziś zupa  brokułowa, nazywana kremem z brokułów. Ja jej tak nie nazwałam, bo blender nie zmiksuje na gładką , aksamitną masę, a przecieranie jest bardzo pracochłonne.

Zupę gotuję na skrzydełkach. Wrzucam  jednocześnie do garnka:

- 1 brokuł bez grubej łodygi, podzielony na różyczki
- 1 małą marchew
- 1 średni ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1szalatka lub mała cebula
- sól, pieprz do saku ewentualnie szczypta tymianku
- często du zup dodaje kostkę warzywną , podkręca smak zupy, nie zmieniając go.

Gotuje do miękkości i miksuje. Podaję z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz