środa, 30 marca 2016

PASZTET MIĘSNY ŚWIĄTECZNY

Smak tego pasztetu znam od dzieciństwa. Tak jak moja Babcia robię go na święta.

SKŁADNIKI

- 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupuję łopatkę)
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg podgardla
-  4-5 sztuk wątróbki drobiowej
-  1 duża cebula
-  1 marchewka
-  1 pietruszka
-  1/4 selera
-  1 bułka
-  3 jaja
-   sól
-   pieprz
-  odrobinę gałki muszkatołowej
-  kawałek słoniny

PRZYGOTOWANIE

Mięso podsmażam w dużym rondlu, dodaje warzywa, zalewam woda lub bulionem, w ilości takiej aby nie przykryć składników. Wszystko ma się dusić, a nie gotować. Dusze do miękkości, po czym dokładam wątróbkę i po 5 minutach bułkę. Zostawiam do ostygnięcia. W tym czasie bułka nasiąknie powstałym sosem.


Wszystko 2 razy mielę w maszynce do mięsa. Doprawiam solą, pieprzem i gałką i dodaję jajka.
Przygotowuję podłużną formą,smarując ją olejem i wykładając paskami słoniny. Wyrobioną masę mięsną przekładam do formy , na wierzch też kładę paski słoniny. Piekę ok. 1,5 godziny. Do piekarnika wstawiam też pojemnik z wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz