Smak tego pasztetu znam od dzieciństwa. Tak jak moja Babcia robię go na święta.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupuję łopatkę)
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg podgardla
- 4-5 sztuk wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 bułka
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- odrobinę gałki muszkatołowej
- kawałek słoniny
PRZYGOTOWANIE
Mięso podsmażam w dużym rondlu, dodaje warzywa, zalewam woda lub bulionem, w ilości takiej aby nie przykryć składników. Wszystko ma się dusić, a nie gotować. Dusze do miękkości, po czym dokładam wątróbkę i po 5 minutach bułkę. Zostawiam do ostygnięcia. W tym czasie bułka nasiąknie powstałym sosem.
Wszystko 2 razy mielę w maszynce do mięsa. Doprawiam solą, pieprzem i gałką i dodaję jajka.
Przygotowuję podłużną formą,smarując ją olejem i wykładając paskami słoniny. Wyrobioną masę mięsną przekładam do formy , na wierzch też kładę paski słoniny. Piekę ok. 1,5 godziny. Do piekarnika wstawiam też pojemnik z wodą.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupuję łopatkę)
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg podgardla
- 4-5 sztuk wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 bułka
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- odrobinę gałki muszkatołowej
- kawałek słoniny
PRZYGOTOWANIE
Mięso podsmażam w dużym rondlu, dodaje warzywa, zalewam woda lub bulionem, w ilości takiej aby nie przykryć składników. Wszystko ma się dusić, a nie gotować. Dusze do miękkości, po czym dokładam wątróbkę i po 5 minutach bułkę. Zostawiam do ostygnięcia. W tym czasie bułka nasiąknie powstałym sosem.
Wszystko 2 razy mielę w maszynce do mięsa. Doprawiam solą, pieprzem i gałką i dodaję jajka.
Przygotowuję podłużną formą,smarując ją olejem i wykładając paskami słoniny. Wyrobioną masę mięsną przekładam do formy , na wierzch też kładę paski słoniny. Piekę ok. 1,5 godziny. Do piekarnika wstawiam też pojemnik z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz