czwartek, 30 czerwca 2016

FASZEROWANA PAPRYKA

SKŁADNIKI

-  4  papryki
-  1/2 kg mięsa wieprzowego, może być z indyka ale nie piersi bo są suche
-  4 łyżki ugotowanego ryżu
-  1/2 cebuli
-  2 ząbki czosnku
-  sól, pieprz
-  bazylia
-  tymianek
- sos pomidorowy lub 2 pomidory pokrojone



PRZYGOTOWANIE

1.  Mięso mielę w malakserze
2.  Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażam na oleju
3.  Gdy przestygnie robię farsz, mieszając wszystkie składniki i przyprawy
4.  Papryki pozbawiam czapeczek i nasion, faszeruje przygotowanym nadzieniem.
5.  Układam w naczyniu do pieczenia, podlewam odrobiną sosu pomidorowego
6.  Piekę około 30 minut.
7. Jak zwykle sprawdzam czy farsz się upiekł nakłuwając go lekko, jeżeli sos wypływający jest klarowny, jasny to mięso gotowe.
8. Podaje z ryżem  lub  bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz