SKŁADNIKI
- 4 papryki
- 1/2 kg mięsa wieprzowego, może być z indyka ale nie piersi bo są suche
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bazylia
- tymianek
- sos pomidorowy lub 2 pomidory pokrojone
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso mielę w malakserze
2. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażam na oleju
3. Gdy przestygnie robię farsz, mieszając wszystkie składniki i przyprawy
4. Papryki pozbawiam czapeczek i nasion, faszeruje przygotowanym nadzieniem.
5. Układam w naczyniu do pieczenia, podlewam odrobiną sosu pomidorowego
6. Piekę około 30 minut.
7. Jak zwykle sprawdzam czy farsz się upiekł nakłuwając go lekko, jeżeli sos wypływający jest klarowny, jasny to mięso gotowe.
8. Podaje z ryżem lub bułką.
- 4 papryki
- 1/2 kg mięsa wieprzowego, może być z indyka ale nie piersi bo są suche
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bazylia
- tymianek
- sos pomidorowy lub 2 pomidory pokrojone
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso mielę w malakserze
2. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażam na oleju
3. Gdy przestygnie robię farsz, mieszając wszystkie składniki i przyprawy
4. Papryki pozbawiam czapeczek i nasion, faszeruje przygotowanym nadzieniem.
5. Układam w naczyniu do pieczenia, podlewam odrobiną sosu pomidorowego
6. Piekę około 30 minut.
7. Jak zwykle sprawdzam czy farsz się upiekł nakłuwając go lekko, jeżeli sos wypływający jest klarowny, jasny to mięso gotowe.
8. Podaje z ryżem lub bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz