Czarny bez zasadził mój mąż , nawet nie wiedziałam.Lubi takie niespodzianki, nagle wyskakuje coś jak królik z kapelusza. W gęstwinie sadu pokazały się białe kwiaty.
Kilka lat temu taki kwiat dostałam w prezencie od znajomych i zrobiłam syrop. W tym roku mam swój i przystąpiłam do pracy.
SKŁADNIKI
- 50 kiści kwiatu czarnego bzu (ilość przykładowa, im więcej kwiatów, tym bardziej aromatyczny
sok)
sok)
- cukier ok 4 kg na 2-3 litrów wody
- sok z 2 cytryn
Kwiaty trzeba pozbawić zielonych szypułek. Ja odcinałam nożyczkami, pozostawiając jak najmniej zielonego.
Zagotować syrop z cukru z około 2 - 3 litrów wody, dodać sok z cytryny. Syrop przestudzić, następnie zalać kwiaty i odstawić na 3-4 dni, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie syrop przecedzić przez gęste sito lub gazę. Zlać do butelek, zapasteryzować.
Syrop ma niesamowity zapach i smak. Świetny do koktajli, napojów, deserów.
Można przechowywać w spiżarni ale po otwarciu butelki lepiej wstawić do lodówki.
A może jakieś zdrowotne zalety? Kaszel?
OdpowiedzUsuń