poniedziałek, 7 marca 2016

KARKÓWKA JAK Z GRILLA

Ponieważ zima nie odpuszcza ,proponuję  coś konkretnego : karkówka jak z grilla . Jest to szybki sposób na obiad.

-  2 kotlety karkówki wieprzowej
-  olej
-  przyprawy (czosnek, sól, pieprz, zioła wg uznania)

Dzień wcześniej wkładam kotlety do marynaty, ja bardzo często używam gotowych mieszanek np klasyczna lub staropolska.
Oczywiście marynatę można przygotować w domu. Potrzebny będzie olej, czosnek, sól, pieprz i zioła takie jak majeranek, czomber, czosnek niedźwiedzi, kumin, bardzo lubie też do mięsa pieprz czerwony.
Mięso smaruję marynatą. Po kilku godzinach lub na drugi dzień,  na pół godziny przed obiadem, kotlety rozbijam tłuczkiem, oprószam mąką i wrzucam na rozgrzany olej.



Kotlety obsmażam na złoty kolor z obu stron, po czym przykrywam pokrywką i pozostawiam tak do uzyskania pożądanej miękkości. Sprawdzam poprzez spróbowanie.


                                                  I  mamy mięciutki, smaczny kotlet.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz