piątek, 4 marca 2016

KAPUSTA DUSZONA W MAŚLE

Jak większość moich przepisów ta kapustka jest szybka w przygotowaniu, ma mało składników i bardzo smakowita.
Ja biorę (wychodzą jakieś 3 porcje)

-  1/2 kapusty pekińskiej
- 2 łyżki masła  (używam klarowanego)
- sól
- pieprz


Kapustę kroję na dość spore kawałki, tak 2-3 cm , wrzucam ją na rozpuszczone masło, mieszam  aby się nie przypaliła, solę i  dolewam odrobię wody. Tylko aby dno rondela było przykryte. Rondelek przykrywam i duszę kapustę 5-7 minut, aby tylko trochę zmiękła. Dosmaczam jeszcze solą i pieprzem. Kapusta musi być jędrna, pachnie masłem i jest pyszna. Podaje jako jarzynkę do dań mięsnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz