wtorek, 8 marca 2016

MOJA DOMOWA CHIŃSZCZYZNA


SKŁADNIKI:

-  1 pierś z kurczaka lub indyka
-  1/2 cukinii
-  marchewka
-  czerwona papryka
-  1 ząbek czosnku
-  1 szalotka lub mała cebula
-  suszone grzyby chińskie
-  imbir- 0,5 cm lub suszony
- chili w płatkach
- sos sojowy
- sos grzybowy
- sos ostrygowy
- przyprawa 5 smaków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- filiżanka ryżu




PRZYGOTOWANIE

Kroję pierś na paski i marynuje w sosie sojowym.Po kilkunastu minutach smażę mieso na oleju,
wyjmuję i odkładam na talerz.
Cebulę i czosnek podsmażam na tej samej patelni, po czym dodaję warzywa szybkimi ruchami podrzucam ,podsmażam krótko. Dodaję usmażone mięso.
Dodaję przyprawy, sosy w ilościach ok 1 łyżeczki, można dosmaczyć wg gustu. Podlewam odrobiną wody i chwilę duszę.
Mąkę rozpuszczam w wodzie i dolewam do potrawy, aby zagęścić odrobinę.

Potrawa gotowa. Podaję z ugotowanym ryżem basmati lub jaśminowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz