To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i choć nie maw domu małych dzieci, chętnie, szczególnie zimą robię kluski leniwe na obiad. Jemy je na słodko, z masłem i cukrem.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko (białko ubić)
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- cukier do posypanie
- masło stopione do polania klusek
Twaróg zgniatam w prasce , dodaje pozostałe składniki i wyrabiam na bardzo lekkie ciasto. Będzie się kleić, ale to nie szkodzi. Trzeba leciutko podsypywać mąką i uformować kule.Uformować wałek i pokroić jak kopytka.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko (białko ubić)
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- cukier do posypanie
- masło stopione do polania klusek
Twaróg zgniatam w prasce , dodaje pozostałe składniki i wyrabiam na bardzo lekkie ciasto. Będzie się kleić, ale to nie szkodzi. Trzeba leciutko podsypywać mąką i uformować kule.Uformować wałek i pokroić jak kopytka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz