poniedziałek, 14 marca 2016

ZUPA Z SOCZEWICY

Jest to szybka zupa. W moim domu gotują ją ,gdy nie mam pomysłu lub składników na coś innego lub nie mam czasu na długie gotowanie.

Na dwa talerze potrzebujemy:

- ok 2/3 szklanki soczewicy zielonej
- 1 marchewka
- kawałek selera korzenia
- 1 spora cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 małe pomidory lub koncentrat
- natka pietruszki
- kilka listków mięty lub torebka do zaparzenia
- sól
- pieprz
- odrobinę chili



Soczewicę zalewam woda i odstawiam (troszkę napęcznieje). W tym czasie podsmażam na oleju pokrojoną w piórka cebulę. Dodaje pokrojone w zapałki marchew , seler i paprykę.
Wrzucam wszystko do soczewicy, dodaje przyprawy i gotuję , aż soczewica będzie miękka Na koniec dodaję świeża natkę pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz