wtorek, 1 marca 2016

KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA PIWNA

Karkówka, aby była smaczna po upieczeniu, wymaga dobrej marynaty i kilku zabiegów. Bardzo często do marynaty używam jasnego piwa. Tak zanurzoną karkówkę wieprzową pozostawiam na noc.  Po osuszeniu mięsa ręcznikiem kuchennym dosmaczam ją tzn. używam np marynaty staropolskiej lub posypuję ziołami: majerankiem, cząbrem, czosnkiem niedźwiedzim itp.

A teraz najważniejsze - karkówkę trzeba naszpikować kilkoma ząbkami czosnku i solą. Robi się



czubkiem noża dziurę w mięsie i wkłada ząbki czosnku i wsypuje sól.
Tak przygotowaną karkówką polewam olejem, odstawiam znów na ok. 2 godzin, chociaż nie jest to konieczne.
Piekarnik rozgrzewam do180 stopni i piekę  ok. 3 godzin. 2 godziny pod przykryciem ,następnie zdejmuję używaną tego folię aby mięso się zarumieniło.
Po wyjęciu mięso przed krojeniem musi odpocząć, będzie wtedy soczyste i pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz